ovesna_koprova

Koprová ovesná kaše

Chtěla jsem objevit další chutě slaných ovesných kaší. Vzala jsem si do ruky tužku a papír, abych sepsala všechny možné nápady, a vtom jsem dostala neovladatelnou chuť na koprovku. Za chvilku už jsem stála v obchodě, sáhla po kopru a smetaně a za necelou hodinu jsem dala dohromady recept na tuhle koprovou ovesnou! A měla jsem velkou radost, protože koprová omáčka je jedna z mých nejoblíbenějších, ale zároveň nespadá do portofolia obědů do 15 minut. Teď mám koprovku k obědu pravidelně a jsem vážně zvědavá, jestli někdy dojde i na svíčkovou!

Na 2 porce
Doba přípravy: 15 minut

2 vejce
1 lžička bílého octa
1 hrnek ovesných vloček
sůl
60 ml smetany ke šlehání (31%)
hrst nahrubo nasekaného kopru

1. Nejdřív si připravím ztracené vajíčko. Do malého rendlíku napustím vodu, přidám lžičku octa a vařím. Jakmile se na dně začnou tvořit první bubliny, jemně vodu metličkou roztočím. Vejce si rozklepnu do mělké misky a pak ho opatrně přes lžíci vliju do víru. Když se mi podaří trefit přímo do středu, bude vajíčko naprosto dokonalé. Doba vaření záleží na tom, jak chcete mít vajíčko tekuté, obvykle stačí 3 až 4 minuty. Já si ho většinou připravuju 3½ minuty. Pokud si děláte vejce do zásoby, můžete je opatrně přemístit do vedlejšího hrnce se studenou vodou, aby se zastavil proces vaření a vejce zůstala uvnitř tekutá.

2. Vločky nasypu do rendlíku, zaliju je dvojnásobným množstvím vody, přidám pár snítek kopru, osolím a přivedu k varu. Vařím je zhruba 5 minut. Když jsou vločky skoro hotové, přidám k nim smetanu, promíchám a ještě chvilku vařím.

3. Hotové vločky rozdělím do misek, do středu dám připravené vajíčko a ozdobím zbylým koprem.

ovesna_koprova1

ovesna_koprova2

ovesna_koprova3

ovesna_koprova4

ovesna_koprova5

ovesna_koprova6

Jeden komentář k “Koprová ovesná kaše

  1. Dobrý den,
    ačkoli jsem, myslím, velmi zdatná kuchařka /aby ne, je mi 60+/ a ráda zkouším neotřelé věci, musela jsem reagovat, i když jsem to ještě nikdy neudělala. Vaše slané kaše jsou výborná inspirace a dnes mne dostala koprovka, kterou jsem si udělala k snídani. Mám v žaludku jak v pokojíčku. Dovolím si jen malou radu. Kopr přidat až úplně na závěr, již nevařit. Já jsem si ji navíc okyselila a přidala lžičku medu, aby byla opravdu chuť autentická.
    Vymýšlím zdravé jídlo pro čtyřletou vnučku, tak děkuji za nápady . Jak jsem stará, tak tohle mne fakt nenapadlo. Chystám se na další a určitě vymyslím i jiné kombinace. Nahodila jste mne. Dík. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *